Popis:
Složení:
Koření (paprika sladká a pálivá), dextroza, zvýrazňovač chuti E 621, polyfosfát E 450, antioxidant E 316.
SPIŠSKÉ PÁRKY kombi
Technologická směs obsahující pravé koření a kořenící extrakty, polyfosfát E 450, stabilizátor barvy E 300 a dextrozu.
DÁVKOVÁNÍ: 14g / 1kg díl
poměr surovin:
3 kg libového vepřového masa (z kýty, z plece)
4 kg tučného vepřového masa (ramínko, bůček nebo krkovička)
pitná voda
Koření na spišské párky 100g
1. Libové maso i tučné maso se každé zvlášť nakrájí na 5 cm kostky
3. Polovina směsi na spišské párky se promíchá s libovými kostkami masa, druhá polovina se promíchá s tučnými kostkami masa
4. Okořeněné maso se odděleně umačká do smaltovaných nebo dřevěných nádob a dá se do příštího dne uležet
5. Druhý den se každé maso zvlášť umele na masovém strojku s destičkami s otvory o průměru 3 až 4 mm, umleté libové maso se vloží do větší nádoby a promíchá se - prohněte s pitnou vodou v množství odpovídajícím 1/4 až 1/3 váhy libového masa, přidáním vody získají párky na šťavnatosti
6. Do dobře rozmíchaného libového masa se zamíchá umleté tučné maso tak, aby bylo rozmíchano, ale aby zůstala drobná světlá zrna ve směsi
7. Hotová směs se plní ruční nabíječkou nejlépe do skopových střívek nebo do vepřových vyčištěných střívek (střívka předem pomocí nálevky propláchneme)
8. Párky ve vepřových střívkách jednotlivě neoddělujeme, ale překrucováním na dílky zhotovujeme párky v pramenech, konce pramene zavážeme motouzem
9. Ve skopových střívkách oddělujeme porce o váze asi 12dkg, uprostřed je překroutíme a konce párku zamáčkneme tak, aby byly stěny střívek na sebe přitisknuty (uzením zaschnou natolik, že obsah nevytéká)
10. Po naplnění udíme párky ve vyhřáté udírně asi 1 hodinu horkým kouřem, potom oheň zasypeme a douzujeme ještě jednu hodinu, správně vyuzené spišské klobásy mají mimořádnou šťavnatost i výraznou chuť.
V současné době námi nabízené spišské párky mají minimální trvanlivost do 26.6.2018 nebo delší.
|