Popis:
Pigmenta offcinalis-Pimentovník je mohutný, stálezelený strom s aromatickou kůrou, listy,plody a květenstvími zelenobílých, intenzivně vonících květů , pěstovaný v oblastech tropické Ameriky, zejména na Jamajce. Jeho plody jsou dvousemenné bobule, které se trhají zralé, ale zelené, jsou vonné, velikosti hrášku podobají se pepři. Usušené mají žlutohnědou barvu a hladký, někdy mírně zvrásnělý povrch a obsahují 3-5 % silice pimentové, která jim dodává příjemně palčivou kořeněnou chuť. Spojuje prý vůni pepře, hřebíčku, skořice i muškátového oříšku. Původní obyvatelé Střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu. Proto se pimentu anglicky též říká "allspice" a francouzsky "toute-épice": všechno koření. Český název je odvozen z toho, že se do Evropy dostal poměrně pozdě, až v sedmnáctém století .Bylo tedy oproti již dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření".
Používá se do různých nálevů, do uzenin, při konzervaci masa, do polévek, omáček apod. Silice, která se též lisuje z listů pimentovníku, slouží v medicíně, lihovarnictví a kosmetice. Pomáhá při nachlazení a nadýmání.
V současné době námi nabízené nové koření mleté má min.spotřebu do 30.05.2012.
|