Popis:
(Elettaria cardamomum)
Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravovaný. Tobolky jsou ceněným kořením, které se prodávají zelené, bělené nebo sušené na slunci. Mleté koření se nazývá kardamom, které je také jednou složkou indického karí. Semena jsou též význačnou složkou indického garam masala, arabského baharatu, etiopského berbere, piafu a řady sladkých jídel. Beduíni s ním ochucují kávu, Dánové bábovky, také se žvýká pro osvěžení dechu, zejména v jihovýchodní Asii, kde se přidává k betelovým listům. Přidává se jak do sladkých jídel a likérů, tak i do uzenin.
Nejčastější uplatnění kardamomu pravého
Kardamom je prastaré koření, které se užívalo už ve starém Egyptě, bylo známé i Řekům a Římanům. Do Evropy se dostalo cestami karavan. Po šafránu a vanilce je třetím nejdražším kořením. Nejvíce se oužívá v Indii a na Středním východě. V Německu, Rusku a Skandinávii se používá do moučníků a pečiva. Ve Francii a Spojených státech se používají silice v parfumerii. Kardamom pravý roste na indickém pobřeží, na Srí Lance, v Mexiku a najdete ho i v guatemale. Řadí se do čeledi zázvorovitých. Kiardamom je vysoký keř, který má dlouhé kopinaté listy a krátké hrozny květů. Plody jsou malé zelené tobolky, uvnitř kterých je až 20 semínek. Seminká se musí sklízet ručně. Tobolky jsou zelené, ale mohou i zbělet. Hnědé tobolky pocházejí ze stromu jiného rodu.
|