Popis:
Tento strom nebo keř pochází z čeledi cypřišovité, vyznačuje se krátkými ostře pichlavými jehlicovitými listy šedozelené barvy. Plody dozrávají druhým až třetím rokem. Je rozšířen v Evropě a částečně i v Asii.
Plody jalovce obecného patří neodmyslitelně k přípravě jídel z divočiny a zvěřiny, k nakládání masa před uzením, k přípravě tmavých omáček. Ve Velké Británii se používá k ochucování ginu a jiných alkoholických likérů, ve Skandinávii ho přidávají do marinád pro nakládané hovězí a losí maso. Je dobrý s jablky, hovězím a vepřovým masem i husou. Dobře se kombinuje s bobkovým listem, kmínem, saturejkou a tymiánem.
Koření se přidává i do některých čajů, zvláště urologických, takže se používá při léčbě močových cest.Jalovcové bobule obsahují mnoho éterických olejů.
|