Popis:
Zvláštní jméno této houby pochází z pověsti, že byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil biblický Jidáš. V Číně však tuto houbu znali a používali nejméně 300 let před n. l.
Kdo má rád "čínu", jistě si už všiml té černé gelovité lehce křupavé podivnosti, která se nachází snad v každém druhém čínském jídle. Je to právě Jidášovo ucho, tradiční pochoutka čínské kuchyně, nezbytná ingredience mnohých asijských pokrmů.. přidává se nejen do tepelně upravených masových a zeleninových hlavních chodů, najdeme ho např. i v klasickém čínském zelném salátu, v tradičních asijských polévkách a pod. Nemusíme vařit zrovna čínská jídla, abychom Jidášovo ucho uplatnili v kuchyni. Osobně ho často používám do polévek (nejlépe do gulášovky, česnečky, bramboračky apod.), do rizota, po povaření do různých salátů, ale vzhledem k nepříliš výrazné houbové chuti ho můžeme přidávat do jídel podle vlastní chuti a fantazie.
Jak správně postupovat při úpravě Jidášova ucha Pokud se chystáme zpracovat čerstvé plodnice, nejlépe je po očistění 10-20 minut povaříme ve vodě, a pak pokrájíme na menší kousky a přidáme do jídla. (běžně se používá vrchovatá hrst čerstvých plodnic na 2 porce jídla) Vodu, ve které jsme houby vařili, však nevyléváme - obsahuje mnoho léčivých látek. Můžeme ji po oslazení vypít jako čaj nebo přidat např. do polévky či omáčky. Při dávkování sušených hub je třeba dávat pozor na množství, po uvaření několikanásobně nabývají na objemu. Houby namočíme do vody alespoň 1-2 hodiny před úpravou vlastního jídla, poté je 20 minut povaříme a nakrájíme na menší kousky. Slitou vodu může opět použít jako léčivý čaj nebo přidat do polévky či omáčky.
U nás nabízíme vždy čerstvé koření a kořenící směsi,nejlevnější koření a kořenící směsi,rychlé dodání.Všechno koření a kořenící směsi pro gastro účely ( restaurace , jídelny , řezníky a jiné zpracovatele...) nabalíme v požadovaném množství dle objednávek.
|