Popis:
Pepř sečuánský jsou vlastně sušené tobolky keře podobného akátu s názvem žlutodřev peprný, není příbuzný s normálním pepřem černým. Roste v jihovýchodní Asii.také se mu říká japonský, čínský pepř, nebo fagara. Plody obsahují silici palčivé chuti, jsou aromatické. Sečuánský pepř je značně ostré, aromatické koření. Pro zvýšení aroma se doporučuje tobolky celé nebo drcené opražit. Ke kořenění používáme malé dávky. Pepř používáme při přípravě japonských nebo čínských pokrmů, zvláště drůbeže (kachna, kuře apod.). V číně si mletým opraženým sečuánským pepřem koření zelený čaj.
Exotický salát s patáty (Patáty nebo-li sladké bramboty se pěstují hlavně v jižní Americe)
Ingredience:
mango (1 ks) ,patáty (2 ks) ,pomeranč (1 ks) ,čekanový puk (1 ks) ,červená paprika (1 ks) ,konzervovaná kukuřice (100 g) ,cukrový hrášek (200 g) ,oloupaný ananas (200 g) ,sečuánský pepř, sůl, cukr, balsamico ocet ,majonéza (2 lžíce) ,olivový olej (2 lžíce)
Postup přípravy:
Ovoce oloupeme, nakrájíme na nudličky, patáty oloupeme a uvaříme, též nakrájíme na nudličky. Červenou papriku oloupeme a nakrájíme na drobné kostky a přidáme kukuřici bez nálevu. Z majonézy, balsamico octu a koření vymícháme dresink, kterým lehce dochutíme salát, čekanku naaranžujeme a do ní vložíme salát, dozdobíme bylinkami.
|