Popis:
Nejrozšířenější světové koření – pepř – je plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny pocházející z jižní Indie a Srí Lanky. Jak sami dobře víte, jeho barva se neomezuje pouze na černou. Rozdílná barevná „provedení“ pepře závisí na tom, v jakém stupni zralosti plody sklízíte a jak je zpracováváte.Nejběžnější pepř černý vzniká z nedozrálých zelených plodů pepřovníku. Ty musíte natrhat přesně ve chvíli, kdy začínají červenat. Následně je krátce povaříte a několik dní sušíte na slunci.Zelený pepř se také dělá z nedozrálých, ještě plně zelených bobulí. Ty se po sklizni nejdřív rychle usuší v proudu horkého vzduchu. Pak se buď zamrazí, nebo naloží do slaných nebo octových nálevů. V sušené formě by se měl zelený pepř spotřebovat rychle, protože se na rozdíl od pepře černého rychleji kazí.Červenorůžové kuličky, které vídáme ve směsích barevného pepře, nejsou pravým pepřem. Ve skutečnosti jde o plody stromu pepřovce, který pochází z Jižní Ameriky. Pepř totiž kdysi býval velice drahou komoditou a podobné plodiny ho nahrazovaly. Pokud ale také necháme plody pepřovníku úplně dozrát, dostaneme pepř červený. Ten musíme okamžitě po sklizni naložit do různých typů nálevů. Zralé plody se navíc mohou také máčet, aby z nich šla odstranit vnější červená slupka. Bílé vnitřní zrnko se pak znovu usuší. Vznikne takhle pepř bílý.
Pepř je král koření, využívá se v kuchyních celého světa. Oživuje chuť vepřového i hovězího masa, oživí mdlou chuť vajec, a okoření i dary moře. Přidává se do mnoha jídel z masa, omáček, polévek, uzenářských výrobků, pikantních pudinků, majonéz. Koření i některá sladká jídla např. z hrušek a jahod, přidává se i do míchaných nápojů.
|