Úvod Úvodní stránka
O nás Prodejna Úvodní stránka Kontakt
Rozvoz zboží Jak nakupovat Obchodní podmínky
top_bot01 top_bot02 top_bot03 top_bot04
search
top_bot01 top_bot02 top_bot03 top_bot04 top_bot05
todaysmenu

Pepř růžový celý 1000g G

welcome_left

Popis:

Koření vlastně není pravý růžový pepř, jsou to skoro zralé bobule stromu z Jižní Ameriky Schinus terebinthifolius . Koření přidáváme s mírou, je nasládlé, aromatické a dekorativní s ostatními pepři, připomíná chuť jalovce. Přidáváme do omáček, masitých pokrmů, paštik, salátů. Někdy se mu říká také peruánský, nebo brazilský pepř, podle zemí, kde roste.

Nejrozšířenější světové koření – pepř – je plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny pocházející z jižní Indie a Srí Lanky. Jak sami dobře víte, jeho barva se neomezuje pouze na černou. Rozdílná barevná „provedení“ pepře závisí na tom, v jakém stupni zralosti plody sklízíte a jak je zpracováváte.Nejběžnější pepř černý vzniká z nedozrálých zelených plodů pepřovníku. Ty musíte natrhat přesně ve chvíli, kdy začínají červenat. Následně je krátce povaříte a několik dní sušíte na slunci.Červenorůžové kuličky, které vídáme ve směsích barevného pepře, nejsou pravým pepřem. Ve skutečnosti jde o plody stromu pepřovce, který pochází z Jižní Ameriky. Pepř totiž kdysi býval velice drahou komoditou a podobné plodiny ho nahrazovaly.                                                                                                                                                                      Pokud ale také necháme plody pepřovníku úplně dozrát, dostaneme pepř červený. Ten musíme okamžitě po sklizni naložit do různých typů nálevů. Zralé plody se navíc mohou také máčet, aby z nich šla odstranit vnější červená slupka. Bílé vnitřní zrnko se pak znovu usuší. Vznikne takhle pepř bílý.

Rozdrcené bobule černého pepře. Sklízí se před dozráním, kdy spodek hroznů začíná červenat, suší se na slunci, díky němuž ztvrdnou a zčernají. Je nejostřejší a nejpálivější z pepřů. Tento druh tropického koření je jeden z nejznámějších a také nejrozšířenějších. (Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii.) V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Používá se pepř celý i mletý, pepř černý, bílý a zelený. Všechny pocházejí z jedné rostliny.

Pepř je král koření, využívá se v kuchyních celého světa. Oživuje chuť vepřového i hovězího masa, oživí mdlou chuť vajec, a okoření i dary moře. Přidává se do mnoha jídel z masa, omáček, polévek, uzenářských výrobků, pikantních pudinků, majonéz. Koření i některá sladká jídla např. z hrušek a jahod, přidává se i do míchaných nápojů.

cena zboží
1.031,- Kč
přidat
welcome_right
welcome_bot
kosik_top
V košíku máte právě
0 položky(ek)
bod
Celková cena zboží:
0,- Kč
bod
Zobrazit obsah košíku
right_menu_bot

prihl_top
prihl_left_obsah
Jméno:
Heslo:
> Zapomenuté heslo
> Zaregistrovat
bod
prihl_bottom


border border